Amalfi Italie

Reizen in 2021: kan je al veilig en verantwoord een vakantie boeken?

Mogen we al? Update 22 juni

Ben je aan het afwegen wat jij deze zomervakantie wilt gaan doen qua vakantie? In deze blog lees je mijn tips en afwegingen voor het boeken. Of ik er al uit ben? Jawel! Lees snel verder!

vakantie 2021
In deze blog lees wat momenteel de voor- en nadelen zijn van het boeken van een reis voor in 2021.

Kan je al veilig en zeker een vakantie boeken?

Met alle annuleringen van vorig jaar nog vers in het geheugen, is dit de eerste vraag die opkomt bij het nadenken over nieuwe vakanties boeken. Zijn er mogelijkheden om een reis te boeken die eventueel nog geannuleerd kan worden, mochten de coronaregels in het land van bestemming worden aangescherpt? Het antwoord is ja. Er zijn diverse aanbieders van pakketreizen die gunstige annuleringsvoorwaarden hebben.

De positieve kant

En dat is fijn! Op deze manier leveren reisorganisaties een service waardoor je toch alvast iets kunt boeken. Met alle gunstige ontwikkelingen in het vooruitzicht zoals het vaccinatieprogramma, is de kans groot dat je reis doorgaat en je deze zomer kunt gaan genieten van een fijne vakantie. Bekijk bijvoorbeeld de mooie reizen die TUI aanbiedt*, of neem een kijkje welke campings allemaal speciale coronavoorwaarden voor hun boekingen hebben op deze ANWB website.

Een kanttekening

Aan de andere kant heb ik een twijfel, want stel dat er toch iets in verband met corona gebeurt waardoor de reisorganisatie de reis moet annuleren, dan is dat voor hen een zoveelste strop na het zware jaar wat ze al achter de rug hebben. Voor jou is het vervelend, maar je krijgt tenminste nog een voucher, of kunt je reis omboeken. Kortom, aan de ene kant heb je dus een ‘ja, je kunt zeker al een reis boeken’ met aan de andere kant een kanttekening dat het nog steeds niet zonder risico is. Zowel voor de reisorganisatie als voor jezelf is er de kans op annulering en extra kosten.

sciacca trappen Sicilie
Mooie steden bekijken zoals Sciacca in Sicilië? Grote kans dat het weer kan. Ook nog steeds een kans op annulering

We kunnen ook in Nederland blijven

Ook voor deze zomer kan je er uiteraard voor kiezen om in Nederland zelf op vakantie te gaan. Dat is voor nu de meest veilige en zekere optie die er te kiezen valt. Ook Nederland heeft prachtige plekken. Het heuvelland rondom Maastricht in Zuid-Limburg bijvoorbeeld, of de eilanden in het noorden. Welke coronamaatregelen er deze zomer nog van kracht zullen zijn is onduidelijk. Als het een beetje meezit nog weinig!

Heel eerlijk? Ik zie uit naar een vakantie buiten Nederland. Niet enkel omdat mijn schoonfamilie in Sicilië woont, mijn broer in Gent en er een uitnodiging van al een tijdje staat voor een citytrip naar Londen van een nichtje van mijn man. Ik zie ernaar uit om even in een hele andere omgeving te zijn met andere temperaturen en andere gerechten. Daar waar ik in straten kan wandelen die ik nog niet ken, waar mensen een andere taal praten en waar ik andere kunstvormen en cultuur kan bewonderen. Indien ik echter deze zomer op reis buiten Nederland wil, dan komt er nog een ander onderwerp om de hoek kijken: het coronapaspoort.

Amalfi Italie
Pareltjes van vergezichten zoals deze. Je vindt ze aan de Amalfikust!

Wat is het Europees coronapaspoort?

Recent heeft de Europese commissie beslist over het voorstel om een coronapaspoort in te voeren. Er ligt een voorstel met drie varianten op tafel: 1 paspoort met de info dat je gevaccineerd bent, 1 met dat je kan aantonen dat je een test met negatief resultaat hebt en 1 voor als je al corona hebt gehad.

Het heeft de vorm van een digitaal certificaat wat door alle EU-landen erkend zal worden. Het Europees parlement moet het nog goedkeuren, maar de grootste uitdaging is het op tijd gereed krijgen van de daadwerkelijke processen om ervoor te zorgen dat mensen die willen dit certificaat kunnen krijgen.

Update 22 juni: vanaf 1 juli kan je in de Corona check app ook van je vaccinatiebewijs een QR code maken. Met dus een code van een negatieve testuislag, of een code dat je gevaccineerd bent, kan je in de EU vrij reizen. Heb je de app nog niet op je telefoon? Je kunt op deze website de linkjes naar de app store en Google play store vinden om de app te downloaden.

coronapaspoort
Wat vind jij ervan dat er een coronapaspoort gaat komen?

Kortom, kunnen we nu al wel of nog niet boeken?

Als ik de verschillende voors en tegens naast elkaar leg, kom ik eigenlijk op hetzelfde scenario uit als vorig jaar. Je kan gerust iets leuks boeken als je je zinnen hebt gezet op een mooie bestemming in Nederland. Voor een vakantie buiten Nederland zie ik nog een aantal risico’s. Wel zie ik de zomer iets optimistischer tegemoet dan vorig jaar, omdat de vaccinaties in volle gang zijn. Risico’s zijn er echter nog steeds, zoals een mogelijke quarantaineplicht.

Heb jij al geboekt, of wacht je het ook nog even af? Heb je vakantieplannen voor dit jaar, of schuif je dat sowieso nog even vooruit? Laat het weten via een reactie onder dit blog of via de sociale media!

Ondertussen kan je genoeg reisinspiratie opdoen in mijn andere blog artikelen!
– Bekijk bijvoorbeeld hier mijn top 5 droombestemmingen van Sicilië.
– Ontdek wat je echt gezien moet hebben in Barcelona.
– En lees in deze blog bijvoorbeeld waarom Napels zo’n mooie stad is (ik bezocht haar een keer in de stromende regen én een keer in hartje zomer met 36 graden!).

Wil je deze informatie op Pinterest bewaren? Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:

reizen 2021 coronapaspoort
  • de linkjes aangegeven met een * zijn affiliate links. Je betaalt niks extra’s zodra je via deze link iets bestelt, maar je support wel mijn website!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.